30X Tekenfilms uit de jaren 90

by 

30X TEKENFILMS UIT DE JAREN 90

Ah de 90’s, de tijd waarin de wereld nog relatief zorgeloos was. De Spice Girls, Backstreet Boys en happy hardcore domineerde de hitlijsten. Maar er waren ook ontzettend veel leuke tekenfilms in de jaren 90! Omdat je vaak niet meer weet hoe ze nou heetten of omdat je ze even niet meer in je geheugen hebt, hebben wij een lijst samengesteld met de leukste tekenfilms uit de jaren 90. Voel je je een keer niet helemaal lekker, zet dan YouTube aan en ga eens lekker deze lijst bij langs.

1. BOBBY’S WERELD

Het kleine 4 jaar oude kereltje Bobby Generic beleefde in zijn fantasiewereld de meest gave avonturen. Samen met Oom Ted (aai over de bol tijd), zijn hond Roger en zijn familie maakte Bobby van normale situaties altijd weer een hele eigen versie door middel van zijn levendige fantasie. Leuk weetje; de stem van Bobby werd ingesproken door Marc-Marie Huijbregts! Bobby’s wereld was 1 van de leukste tekenfilms uit de jaren 90!

Tekenfilms jaren 90

2. RATJETOE

Ratjetoe was een tekenfilmserie over een groep baby’s en peuters die de grootste avonturen beleven. Vier baby’s Tommy Zoetzuur, Dickie Finkers en de tweeling Phil en Lil beleven avonturen en zijn in strijd tegen hun oudere plaaggeest Angeliekje Zoetzuur. Er zijn heel veel games van Ratjetoe (Rugrats) gemaakt, ook een film en ze zijn meerdere keren voor een Emmy genomineerd en hebben prijzen gewonnen.

Tekenfilms van vroeger

3. DOUG

Doug draait om Douglas “Doug” Funnie, een 11 (later 12) -jarige jongen.Hij houdt een dagboek bij, dat hij behandelt als een autobiografie, terwijl hij talloze ervaringen vastlegt, die variëren van leren dansen tot het krijgen van een slecht kapsel.

Tekenfilm jaren 90

4. SHIN CHAN

Shin Chan was een Japanse anime serie waarin de 5-jarige Shin Chan door het leven gaat met een grote interesse in vrouwen. Deze tekenfilm serie was in de jaren 90 een enorme hype omdat het mannetje vaak iedereen tot het uiterste kon drijven en voornamelijk bekend stond doordat hij constant zijn blote kont liet zien en dan ging dansen (de blote billen boogie).

90's cartoon

5. DINO BABIES

Terwijl ik dit typ heb ik de hele tune van de Dino Babies alweer in mijn hoofd. De serie gaat over een groepje jonge dinosauriërs, bestaande uit vijf jongens genaamd Frankie, Stefan, Thomas, Maarten, Dak en een meisje Linda. Thomas is een verhalenverteller, Frankie is verlegen, Stefan is de dappere en Maarten is het kleine broertje dat er een beetje bij loopt. Het meisje Linda bemoeit zich overal mee en dat irriteert de rest van de groep vaak maar is desondanks toch een goede vriendin. Op Dak na komen ze vaak samen in een boomgrot en beleven ze de grootste avonturen.

Vaak worden er in de afleveringen verhalen verteld door Thomas welke vaak een bekend sprookje voorstellen. Echter wordt van het verhaal vaak afgeweken door commentaar van Linda.

jaren 90 tekenfilm

6. LIFE WITH LOUIE

Nog zo’n klassieker uit de Fox Kids koker! Life with Louie vertelt het verhaal van standup comedian Louie Anderson van toen hij nog een kind was. Louie is een kind met obesitas en is extreem lui. Hij is enorm verliefd op Jeannie Harper, dit is één van zijn beste vrienden samen met Mike Grunewald. Samen beleven ze allerlei avonturen waar zijn kleine broertje Tommy vaak in de weg loopt.

leuke tekenfilms van vroeger

7. THE MAGIC SCHOOL BUS

The Magic School Bus was een Canadees-Amerikaanse animatieserie waarin een groep kinderen samen met juf Frizzle geweldige magische schoolreisjes maakten. De kinderen zaten dan in een typisch Amerikaanse schoolbus. Die bus was magisch en kon in allerlei vormen en gedaanten veranderen. In 2017 is er ook een tweede deel als sequel uitgekomen met de titel ‘The Magic Schoolbus rides again’. Deze wordt alleen op Netflix uitgezonden en vertelt het verhaal als de leerlingen een jaar ouder zijn. Juf Frizzle gaat op ontdekkingsreis, en draagt haar zus de sleutels van de bus over. Deze nieuwe episode bevat tevens ook de moderne technologie van heden en de toekomst. Zo werken de leerlingen met holografische tablets, en zijn ze tevens een stuk technischer. Hier zijn twee seizoenen van uitgekomen.

vergeten tekenfilms

8. POKEMON

Deze serie heeft geen verdere introductie nodig. De jaren 90 was de tijd van het ontstaan van Pokémon! Deze legendarische tekenfilm serie werd enorm bekeken door jong en oud en is tot op de dag van vandaag nog populair. Pokemon is bedacht door Satoshi Tajiri, hij kwam op het idee omdat hij vroeger vaak op zoek ging naar insecten rondom zijn huis. Met dit idee is hij naar Nintendo gegaan waardoor het eerst een game werd genaamd “Pocket Monsters”. Een jaar na het uitbrengen van de game kwam de animatieserie Pokémon omdat het een schot in de roos bleek te zijn, de rest is geschiedenis. Met de themesong en alle bekende Pokémon is het uitgegroeid tot één van de meeste succesvolste tekenfilms uit de jaren 90.

90's tekenfilms

9. HEY ARNOLD!

Hey Arnold! gaat over een weeskind dat opgroeit in een huurhuis (Sunset Arms pension) dat gerund wordt door zijn grootouders. Alle huurders zijn niet heel kindvriendelijk en daarom is Arnold vaak op straat te vinden met zijn vrienden Gerald, Harold, Sid en Stinky. Uiteraard moeten we ook Helga niet vergeten, het meisje die er alles aan doet om hem het leven zuur te maken maar eigenlijk smoorverliefd is op Arnold.

jaren 90 tekenfilms

10. PRINCESS SISSI

Princess Sissi is de tekenfilm versie van de gelijknamige filmserie die je moeder misschien vroeger wel keek. Sissi is een boerin uit Beieren en woont op het landgoed van Possenhofen met haar familie. Als de Kroonprins van Oostenrijk, Franz Joseph, en zijn broer Karl toevallig in Beieren zijn, logeren ze een tijdje bij Sissi. Gedurende deze tijd wordt Sissi verliefd op Franz. Franz vertrekt weer, en enige tijd later verhuist Sissi naar Schönbrunn om te beginnen aan haar loopbaan als Prinses. Graaf Arkas, Prinses Helena, en Raadsheer Zottornick zien Sissi niet zitten en proberen haar meerdere malen uit de weg te ruimen. Uiteindelijk overwint Sissi en trouwt ze toch met Franz.

prinses tekenfilm

11. THE POWERPUFF GIRLS

The Powerpuff Girls gaat over drie meisjes genaamd Blossom, Bubbles en Buttercup met superkrachten die hun stad, genaamd “Townsville” telkens weer moeten redden van monsters en criminelen. De drie zijn gemaakt door Professor Utonium, die een poging deed het perfecte meisje te maken.

Jaren 90 cartoon

12. Beugelbekkie

In Beugelbekkie wordt het leven verteld van Sharon Spitz, een blond pubermeisje met een beugel. Haar beugel is door een ongelukje bij de orthodontist magnetisch geworden, waardoor ze in lastige situaties terechtkomt maar soms ook geholpen wordt. Sharon was enorm verliefd op haar crush Aron, die gelukkig ook gek op haar was. Samen met haar beste vriendin Maria Wong beleefden ze allerlei avonturen. Beugelbekkie werd uitgezonden op Fox Kids en was een van de populairste tekenfilms uit de jaren 90.

beste tekenfilms jaren 90

13. Bikermice from Mars

De Bikermice from Mars is een tekenfilm serie die in 1994 voor het eerst werd uitgezonden in Nederland. Het gaat is een animatie/sciencefictionserie waarbij op de planeet Mars een ras van antropomorfe muizen blijkt te wonen, wiens cultuur sterk lijkt op die van de mensen. Al geruime tijd voeren deze muizen oorlog tegen de Plutarkians, een ras van visachtige aliens die de planeet willen veroveren. Op een dag slagen drie van de laatste nog vrije muizen, Throttle, Modo en Vinnie, erin te ontsnappen aan de Plutarkians. Hun ruimteschip wordt echter neergeschoten en ze storten neer op aarde in de stad Chicago. Hier vinden ze onderdak in een garage gerund door een vrouw genaamd Charlie. Zij moeten nu de aarde beschermen tegen de Plutarkians en hun eindbaas Lawrence Limburger.

Jaren 90 tekenfilms

14. David de Kabouter

De kinderserie David de Kabouter was voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie aan het eind van de jaren 80, maar was ook een groot deel van de jaren 90 op televisie te zien. Hoewel David de Kabouter gebaseerd is op de boeken van de Nederlander Rien Poortvliet, is de tekenfilm oorspronkelijk Spaans (David el gnomo). Later is deze pas naar het Nederlands vertaald. Het gaat over de avonturen van Dokter David en zijn vrouw Lisa. David of de dieren komen in allerlei nare situaties terecht. Veel van deze nare situaties worden veroorzaakt door de trollen. Een viertal trollen, genaamd Pot, Pat, Poppie en hun baas Hollie, zitten David en de andere kabouters regelmatig dwars.

kabouter tekenfilm

15. Dennis de bengel

Dennis de Bengel, of Dennis the menace, was in de jaren 90 erg populair. Zo was er niet alleen een bioscoopfilm van dit verhaal, maar ook een tekenfilm uit de jaren 90. Ook hier wist het drukke kereltje Dennis zich weer in allerlei problemen te nestelen. Vaak was zijn buurman Mr. George Wilson hier het slachtoffer van.

Tekenfilm uit de 90's

16. Eek the Cat

De doodgoeie paarse kat Eek komt in deze tekenfilms uit de jaren 90 vaak in de problemen omdat hij zo graag anderen wil helpen. Met zijn motto “It never hurts to help” komt hij vaak bedrogen uit en blijkt het juist behoorlijk pijn te doen. Eek is ontzettend verliefd op Annabelle, een roze kat met morbide obesitas. Annabel wordt altijd beschermd door haar hond Sharky, hierdoor ligt hij vaak in de clinch met Eek.

Tekenfilm paarse kat

17. Iznogoud

“Ik wil Sultan zijn in plaats van de Sultan” was het motto van Iznogoud. Dit probeerde hij op allerlei mogelijke manieren maar hij faalde altijd weer. De humor kwam vooral door de Sultan die ontzettend naïef was, maar zonder er erg in te hebben toch allerlei moordpogingen ontliep.

Leukste tekenfilms jaren 90

18. Winnie de Poeh

Disney was in de jaren 90 natuurlijk helemaal hot, en daar mag Winnie de Poeh niet aan ontbreken. Met al zijn vrienden, Iejoor, Knorretje, Teigetje, Konijn, Uil, Kanga, Roe en Janneman Robinson beleefd Poeh de leukste avonturen op zijn eigen manier. Dit lieve en eigenzinnige beertje is altijd maar op zoek naar lekkere honing en lost tussendoor nog wat kinderlijke kleine problemen op die heel groot lijken te zijn of ze maken grote problemen juist weer lekker klein.

Jaren 90 tekenfilms

19. What’s with Andy?

What’s with Andy draait om de avonturen van “pranker” Andy Larkin, wiens leven enkel draait om het uitvoeren van de pranks in zijn saaie woonplaats Oost-Kukel. Af en toe probeert hij het hart van een meisje genaamd Lori MackNey, waar Andy een oogje op heeft, te veroveren. Lori is ook verliefd op Andy, maar aangezien hij te veel grappen uithaalt, houdt ze de boot af.

Leukste tekenfilms 90's

20. Rocket Power

Rocket Power gaat over Otto Rocket en zijn zus Reggie Rocket, die samen met hun vrienden Maurice Rodriquez (Twister) en Sam Dullard (The Squid) wonen in een stad aan de kust, “Zeekust” genaamd. Deze vier vrienden houden zich bezig met verschillende sporten maar vooral skateboarden of surfen. Rocket Power was te zien op Nickelodeon en was één van de populairste tekenfilms uit de jaren 90.

tekenfilms uit jaren 90

21. De Smurfen

Als je een lijst hebt met tekenfilms uit de jaren 90, dan mogen deze kleine blauwe vriendjes, de Smurfen, natuurlijk niet ontbreken! In het smurfendorp maakten ze van alles mee en moesten ze heel erg uitkijken voor Gargamel en zijn kat Azrael.

beste tekenfilms jaren 90

22. Transformers

De Transformers kregen voor het eerst vorm in de jaren 90. De autobots namen het op tegen de decepticons, met als leiders Optimus Prime en Megatron. Deze populaire tekenfilms uit de jaren 90 is uitgegroeid tot een serie met enorm veel fans vanwege de bioscoopfilms.

cartoons van vroeger

23. The Kids from Room 402

De show draait om de leerlingen van Room 402, zoals de titel doet vermoeden. Room 402 is een klaslokaal in een basisschool. De lerares, juffrouw Graves, fungeert als de bemiddelaarster en de vrederechter tussen de leerlingen, die het nodige nog moeten leren. Elke show eindigt meestal met een moraal of een les die aansluit op het verhaal.

Tekenfilms jaren 90

24. Dexters Laboratorium

Deze tekenfilm uit de jaren 90 gaat over een jongen genaamd Dexter. Ondanks zijn jonge leeftijd is Dexter een genie met een geheim laboratorium op zijn kamer, achter zijn boekenkast. Zijn ouders mogen niets van zijn geheime laboratorium weten, maar zijn zusje Dee Dee weet het wel en probeert van Dexters lab steeds weer een puinhoop te maken.

tekenfilm serie jaren 90

25. Animaniacs

Animaniacs gaat over de Warner broertjes Yakko en Wakko en hun zusje Dot. Het drietal is in de jaren dertig van de twintigste eeuw gecreëerd door de tekenfilmafdeling van de Warner Bros. Studios. De films van de Warners sloegen echter totaal nergens op, en de drie zelf bleken onhandelbaar gestoord. De films werden weggestopt ver achter in een kluis, met de bedoeling ze daar voor eeuwig en altijd te laten liggen. Het Warner-trio zelf werd opgesloten in de Warner Bros. Water Tower, ook met de bedoeling om ze daar voor eeuwig en altijd te laten. Begin jaren negentig ontsnapten ze echter en zetten ze opnieuw de studio op z’n kop. Nadat de Warners zijn uitgebroken proberen de werknemers van de Warner Bros. studio met man en macht om het trio in toom te houden.

jaren 90 tekenfilms

26. Babar de Olifant

tekenfilmseries jaren 90

27. Budgie de kleine helicopter

Ook de themesong van Budgie krijg je niet meer uit je hoofd als je hem weer hoort. Budgie, Pippa, Chuck en Leonard beleven telkens weer allemaal spannende avonturen.

oude tekenfilms jaren 90

28. Johnny Bravo

Johnny Bravo, een zeer gespierde kerel met een grote blonde vetkuif en een Elvis-accent en maar weinig geluk bij vrouwen. Hou houdt zich eigenlijk alleen maar bezig met pogingen tot vrouwen te versieren, meestal zonder succes. Hij denkt dat hij onweerstaanbaar is voor alle vrouwen, maar zij vinden hem een vervelende macho.

cartoons jaren 90

29. Gummi Beren

De Gummi Beren is een serie van Disney en gaat over een groep beren die in het bos leven, uit het zicht van de mensen. De legende vertelt dat de andere Gummi Beren gevlucht zijn voor de mensen en pas terug komen als het weer veilig is. De Gummi Beren eten vruchten die ze gummibessen noemen en waarvan ze gummibessensap maken. Dit sap geeft hen grote krachten waardoor ze erg hoog kunnen springen. Hiermee lijken ze op stuiterballen. Ze hebben dit altijd bij zich, zodat ze het in geval van nood kunnen gebruiken. De slechterik Graaf Ruuwaard probeert de Gummi Beren te vangen om zo de formule te verkrijgen van dit sap. Iedereen die van het sap drinkt krijgt tijdelijk grote krachten.

tekenfilmpjes jaren 90

30. Star Street

Star Street gaat over roze wezens met een grote neus, gebaseerd op de sterrenbeelden. Ieder karakter vertegenwoordigt een sterrenbeeld. De verhalen spelen zich af op een kleine stervormige planeet in het universum.

tekenfilm serie jaren 90

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *