Het is weer herfst, de bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter en donkerder en werkelijk ie-der-een is verkouden. Van een snotneus tot een zere keel, van vermoeidheid tot dichtzittende oren, het hele spectrum aan kwaaltjes komt wel weer voorbij. Naast dat het natuurlijk erg vervelend is, is er ook nog veel onduidelijk over wat nou daadwerkelijk werkt en wat je kunt doen bij een verkoudheid en wat complete kul is. Daarom heb ik hier een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.
Werkt het om een ui gesneden naast je bed te leggen wanneer je neus verstopt zit?
Één van grootmoeders meeste befaamde tips bij een verkoudheid is natuurlijk een gehalveerde ui naast je bed leggen om je neus wat meer open te krijgen. Maar werkt dit nou ook echt? Het antwoord is “ja”. Wanneer een ui gesneden wordt komt er een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Wanneer dit gas in contact komt met vocht ontstaat er een bijtend zuur. Iedereen kent het fenomeen dat je gaat huilen wanneer je uien snijdt, dat komt dus door dit gas. Maar aangezien de meeste mensen met beide ogen dicht slapen, zal het gas het vocht in je voorhoofdsholte oplossen waardoor je weer vrijer kunt ademen.
Helpt warm aankleden om niet verkouden te worden?
Verkoudheid is een virus, dit krijg je via andere mensen, objecten of deeltjes in de lucht. Het maakt dus niet uit of je nou in je korte broek loopt of een dikke trui aan hebt. Wel draagt dit natuurlijk bij aan je immuunsysteem. Wanneer je lichaam het te koud heeft, moet deze harder aan het werk en verlaagd je immuunsysteem. Als je immuunsysteem laag is, ben je vatbaarder voor virussen.
Is het beter om je neus op te halen dan te snuiten?
Dit klopt inderdaad. Door stevig te snuiten, zet je veel druk op je neus en dan kunt je het snot in de bijholtes en het middenoor persen. En dat verhoogt de kans op infecties aan die holtes of op een oorontsteking. Dus liever ophalen en als je dan toch snuit, sluit je neus niet volledig af, maar snuit eerst zachtjes het ene en daarna het andere neusgat.
Is het goed om te gaan sporten terwijl je verkouden bent?
Sporten is uiteraard gezond voor je. Door te sporten wordt je immuunsysteem verbeterd, maar het kan ook tijdelijk averechts werken. Als je veel van je lichaam vraagt tijdens het sporten moet je lichaam namelijk weer herstellen, daarom zal in deze herstelperiode je immuunsysteem tijdelijk verlaagd zijn totdat je hersteld bent. Dat betekend dus dat je in die tijd vatbaarder bent voor virussen. Maar is het ook verstandig om te gaan sporten terwijl je verkouden bent? Daarvoor bestaat de “nek-check”; Heb je klachten boven je nek (bijv. neusverkoudheid of loopneus), dan kun je gaan sporten. Maar als je klachten onder je nek hebt (bijv. spierpijn, koorts of keelpijn), dan moet je niet gaan sporten.
Kun je een verkoudheid eruit zweten door te sporten?
Een logische gedachte die ook vaak verteld wordt, is dat je een virus eruit kunt zweten door je dik aan te kleden en dan juist te gaan sporten. Dit is echter een fabel. Je hebt kans dat je door het zweten en doordat je je lichaam niet de rust gunt die het nodig heeft, eerder de infectie verspreidt en de verkoudheid alleen maar erger maakt.
Helpt stomen om de verkoudheid sneller te laten verdwijnen?
We hebben allemaal wel eens boven een hete pan of emmer gehangen met een handdoek over ons hoofd om te verkoudheid eruit te stomen. Maar stomen helpt niet om de verkoudheid sneller te laten verdwijnen. Het enige wat het doet is het verminderen van de klachten en de luchtwegen tijdelijk even vrij maken zodat je weer adem kunt halen. Het toevoegen van een druppeltje aroma of zout heeft ook geen enkele zin om van de verkoudheid af te komen. Dit is slechts om je er een lekker geurtje of smaakje bij te geven.
Heb je meer kans om sneller verkouden te worden in slecht geventileerde ruimtes?
Virussen worden sneller doorgegeven in ruimtes die slecht geventileerd en warm zijn. Je loopt dus het meeste risico op een verkoudheid in ruimtes zoals scholen, kinderdagverblijven, bejaardentehuizen, kantoren maar ook in het openbaar vervoer. Het is van belang dat je je huis goed ventileert en af en toe eens een raam of deur open zet om die virussen tegen te gaan.
Is neusspray goed tegen de verkoudheid en kunnen deze kwaad?
In het begin van je verkoudheid kun je prima neusspray gebruiken. Net als stomen maakt dit tijdelijk je neus vrij zodat je weer kunt ademen. Maar pas op, in neusspray zit de stof xylometazoline. Deze stof beschadigd bij langdurig gebruik je neusslijmvlies waardoor je neus steeds weer verstopt raakt. Hierdoor zul je telkens neusspray blijven gebruiken omdat je denkt dat je het nodig hebt terwijl het in wezen de oorzaak van je probleem is geworden.
Helpt vitamine C om de verkoudheid tegen te gaan?
Vitamine C supplementen helpen niet om een verkoudheid tegen te gaan. Het heeft dus geen zin om je helemaal vol te stoppen met vitamine C supplementen als je niet verkouden wilt worden. Wat wel helpt is weerstandsverhogend voedsel – zoals groente en fruit – en veel water drinken. Champignons en noten zitten boordevol selenium en dat staat bekend om z’n anti-verkoudheidswerking.
Helpt een “slaapmutsje” tegen de verkoudheid?
De oudere generatie zweert erbij, jenever, rum, whisky of andere alcoholisch drankje om de verkoudheid of ander virus te onderdrukken en lekker te kunnen slapen. Toch werkt het eerder averechts. Door alcohol zetten de bloedvaten uit, ook die in de neus, waardoor slijmvliezen opzwellen en je minder comfortabel kunt ademen. Bovendien onderdrukt alcohol het immuunsysteem.
Helpt handen wassen tegen verkoudheid?
Ik weet niet of we deze vraag nog moeten beantwoorden na de hele coronafase waar we in zitten, maar “JA”. Handen wassen helpt om de verspreiding van virussen tegen te gaan en om zelf virussen via je handen je lichaam in te krijgen.