Een aantal tips voor het kopen van kinderschoenen

by 
Kinderschoenen

Het vinden van goede kinderschoenen kan nog best wel een klus zijn. En heb je ze gevonden, dan mag je hopen dat ze lang mee gaan. Kinderen spelen, klimmen, vallen of remmen zelf met hun schoenen tijdens het fietsen en dan moeten ze wel tegen een stootje kunnen. Een aantal weken geleden kocht ik hele leuke laarzen voor mijn dochter. Ze waren prachtig, maar inmiddels zijn de neuzen al helemaal beschadigd. Zo zonde. En het ziet er ook niet meer zo mooi uit. Maar naast dat ze lang mee moeten gaan is het eigenlijk nog veel belangrijker dat kinderschoenen goed zitten. Kindervoeten zijn volop in de groei en daarom is het enorm belangrijk dat voeten zich kunnen ontwikkelen. Daarom heb ik een aantal handige tips voor het kopen van kinderschoenen onder elkaar gezet.

Tweedehands is niet altijd goed

Schoenen zijn vaak niet goedkoop. Regelmatig koop ik wel eens tweedehands kleding. Dit is mij tot nu toe goed bevallen. Kinderen groeien snel uit hun kleding, waardoor deze kleding vaak niet veel gedragen is en je het toch voor een klein prijsje kunt kopen. Dit geldt ook voor schoenen. Echter heb ik nog nooit tweedehands kinderschoenen gekocht. De reden hiervan is dat gedragen schoenen toch vaak aan de binnenkant gevormd zijn. Ik weet nog dat ik een keer Birkenstock sandalen van mijn zusje droeg. Deze waren ook helemaal naar haar voeten gevormd en die deden mijn voeten zo enorm veel pijn. Dit liet mij inzien dat iedere voet weer anders is en dat het daarom niet verstandig is om gedragen schoenen te dragen. En vooral voor kindervoeten is dit heel belangrijk, aangezien kindervoeten nog volop in de groei zitten.

Niet te kleine schoenen

Het kopen van niet te kleine schoenen is eigenlijk iets dat iedereen wel weet. Te kleine schoenen zitten niet lekker en in de winter worden voeten zelfs sneller koud wanneer je te kleine schoenen draagt. Dit komt door de slechte doorbloeding. In veel schoenenwinkels kun je voeten opmeten om erachter te komen welke schoenmaat je hebt. Voor kindervoeten is dit erg handig, aangezien ze snel groeien. Nu ben je misschien geneigd om de lengte van de voeten op te meten, maar wist je dat ook het meten van de breedte van de voet erg belangrijk is om een goede kinderschoen te vinden? Daarnaast zijn voeten aan het einde van de dag ook vaak wat opgezet, waardoor ze wat groter zijn. Het is dan ook beter om de voeten aan het einde van de dag op te meten. En heeft jouw kind voeten met verschillende lengtes, ga dan voor de grootste voet.

Schoenen op de groei

Nu je weet dat je niet te kleine kinderschoenen aan moet schaffen kan ik mij voorstellen dat je sneller voor een wat grotere schoen gaat. Voeten groeien en een beetje extra ruimte is niet verkeerd, toch? Het is goed om ongeveer 2,5 cm ruimte in de voorkant van de schoen te hebben. Hierdoor hebben de voeten voldoende ruimte om te groeien. Zit er te veel ruimte bij de tenen, dan kunnen de voeten gaan schuiven. Dit loopt, rent en speelt niet fijn en daarnaast kan jouw kind sneller last krijgen van blaren of een verkeerde houding aannemen tijdens het lopen.

Materiaal

Schoenen zijn er in alle soorten, maten én materialen. Goedkope schoenen zijn meestal gemaakt van plastic. Het nadeel van plastic is dat het niet ademt en dat je sneller last van zweet voeten kan krijgen. Ook kunnen plastic schoenen niet goed opgewassen zijn tegen weersomstandigheden als regen, gladheid en kou. Schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen als leer zijn ademend en gaan vaak lang mee.

De juiste schoenzool

Tijdens de wintermaanden kun je last krijgen van koude voeten in jouw schoenen. Dit komt meestal doordat de schoenen een hele dunne zool hebben. Winterschoenen hebben vaak een wat dikkere zool, waardoor je voeten minder snel koud worden. Ook kinder sneakers hebben een dikkere zool. Het voordeel van sneakers voor kinderen is dat ze meestal een flexibele schoenzool hebben en dus heerlijk zitten tijdens het spelen.

Praktische schoenen

Mijn kinderen zijn 3 jaar en 4 jaar. Dit zijn echt de leeftijden waarin ze leren om hun eigen schoenen aan te trekken en ook graag zelf aan willen trekken. Het kiezen voor schoenen met lastige veters is in deze fase dan ook niet verstandig. Schoenen met klittenband, elastieken veters of kinder sneakers zijn goede alternatieven. Er zijn zo veel mooie en praktische meisjessneakers of jongenssneakers waar ze fijn in kunnen spelen.

Zitten de kinderschoenen fijn

Tenslotte is een hele goede tip voor het kopen van kinderschoenen te vragen hoe de schoenen zitten. Vraag aan jouw kind of de schoenen fijn zitten en laat hem of haar eventueel aangeven waarom de schoenen niet lekker zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *