We spelen thuis enorm veel. Van knutselwerkjes maken tot aan balspelletjes spelen. Puzzels maken, verstoppertje, winkeltje spelen of lekkere dingen koken in het speelkeukentje is een grote favoriet. Maar wat ze iedere dag wel willen doen is het ontdekken van nieuwe dingen. In de tuin opzoek gaan naar beestje, met de handjes in het zand of er een water avontuur van maken. Ze willen verschillende structuren ontdekken en hun zintuigen laten prikkelen. En daar is een houten sensorische speelbak echt perfect voor! Via Shuuske.nl haalden wij er eentje in huis en inmiddels hebben we er al veel mee gespeeld. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met leuke ideeen voor sensorisch spel voor in een speelbak. Hier komen onze ideeen!
1. Speelzand
Eén van de favoriete bezigheden van mijn kinderen is het spelen met kinect sand, oftewel speelzand. Het is als het ware zand, verkrijgbaar in verschillende kleuren, dat aan elkaar plakt. Het werkt bijna hetzelfde als het zand op het strand waarmee je kastelen kunt bouwen. Het droogt niet uit, het is veilig voor kinderen en eigenlijk gaat het eindeloos mee. Mijn kinderen zijn er helemaal weg van en kunnen zich er erg lang mee vermaken. Voeg er een paar zandbakvormpjes, kleine bakjes en lepeltjes, graafmachines of andere autootjes aan toe en je kindje zal zich de komende tijd heel goed vermaken.
2. Zandbakzand
Naast speelzand zou je natuurlijk ook gewoon zandbakzand in de sensorische speelbak kunnen doen. Spelen met zand blijft geweldig! Eventueel kun je er ook nog wat steentjes in doen. Maar let er wel op dat het veilig voor je kind moet blijven in verband met stikgevaar.
Hebben jullie een echte schatzoeker in huis, verstop dan een schatkist in het speelzand. Je hebt vast nog een klein kistje, doosje of bakje in huis waar je wat in kan stoppen. Denk bijvoorbeeld aan wat muntgeld, een oude ketting of iets lekkers.
3. Schelpjes
Doe wat (speel)zand in de sensorische speelbak en verspreid er wat schelpjes doorheen. Schelpjes geven het ultieme gevoel van strand en ze zijn erg leuk om mee te spelen. Zit er lekker veel zand in de speelbak, dan is het ook erg leuk om de schelpen te verstoppen, zodat jullie kleine speurneus zich nog meer kan vermaken.
4. Dennenappels, eikeltjes, bladeren, kastanjes
Zodra de herfst begint is het leuk om de sensorische speelbak te vullen met allerlei dingen uit de natuur. Dennenappels, kastanjes, eikeltjes, bladeren. Maak van de speelbak een klein bos door het eventueel te vullen met een paar leuke bosdieren.
5. Rijst
Rijst voelt lekker, is licht en het klinkt extra leuk in een houten speelbak. Ook hierbij kun je er wat graafmachine en auto’s aan toevoegen. Of je maakt er een “Noordpool” of “Zuidpool” van door er ijsberen, zeehonden, pinguïns tussen te zetten. Er zijn trouwens ook verschillende webshops die gekleurde rijst verkopen, zodat het effect nog speelser wordt.
6. Macaroni
Net is rijst heb je vaak ook wel wat macaroni in huis. En zo niet, dan heb je misschien nog een andere soort pasta in de kast liggen. Is je kindje wat ouder dan zou hij of zij een ketting van de macaroni kunnen maken door de macaroni aan een touwtje te rijgen. Dit is enorm goed voor de ontwikkeling.
7. Stro
Stro in een speelbak is extra leuk voor je kindje als hij of zij dol is op de boerderij. Zet er een paar speeldieren in als bijvoorbeeld een paard, een schaap, een koe of wat kippen en het wordt een hele gezellige beestenboel!
8. Hooi voor knaagdieren
Vind je stro toch iets te “grof”, dan is het hooi voor knaagdieren ook ideaal voor sensorisch spel. Je kan er, net als bij zand, leuke auto’s aan toevoegen, maar je zou er natuurlijk ook kleine speelgoed knaagdieren in kunnen. Het is maar net wat je kindje leuk vindt.
9. Klei
Kleien blijft heerlijk om te doen. Kneden, rollen, pletten, rupsen maken, er figuurtjes uitsteken met uitsteekvormpjes en er vervolgens weer een bal van maken. Het voelt niet alleen fijn, het zorgt er ook voor dat je creatief nadenkt over wat je met de klei wilt maken.
10. Strijkkralen
Strijkkralen zijn enorm leuk vanwege de kleurtjes. (Een grote favoriet bij mijn dochtertje!) Voeg zoveel mogelijk verschillende kleuren toe voor een groot “wauw”-effect! Het is heerlijk om met je handen door al die verschillende kleurtjes te gaan. En is je kindje al wat ouder dan zou hij of zij ook gelijk een leuke ketting of een armbandje kunnen maken.
Deze leuke houten speelbak met naam bestelde ik trouwens bij Shuuske.nl. Hij is stevig, hij is veilig en wat ook wel een groot pluspunt is, is dat de deksel wat zwaar is. Hierdoor voorkom je dat je kindje alsnog met het speelzand de hele kamer door gaat sjouwen, haha! Daarnaast kun je zelf aangeven wat je op de speelbak wilt laten zetten. Ik heb gekozen om er een gezamenlijke sensorische speelbak van te maken met hun namen erop. Zo schattig!
One comment