Volgende maand is het zo ver en dan krijgt ook onze woning zonnepanelen op het dak. Het is een behoorlijke investering, maar uiteindelijk zal het zich zeker terug verdienen. Het liefst zou ik daarom nu ook graag van het aardgas af willen. Ik heb aardgas altijd al iets ouderwets gevonden. Daarnaast vind ik het een eng idee dat er gas kan lekken. Een aantal jaren geleden is dit gebeurd bij een woning in mijn woonplaats en helaas is dit niet goed afgelopen. We hebben een koolstofdioxidemelder bij onze gasketel hangen, maar toch is het eng om te weten dat je het niet merkt als er giftige stoffen kunnen ontstaat.
We zitten al veel rond te kijken welke stappen we kunnen ondernemen om onze woning duurzamer en meer zelfvoorziening te maken. Eén van de volgende de stappen kan zijn het aanschaffen van elektrische verwarming of een airco die ook een ruimte kan verwarmen. Er zijn toch best veel mensen die een airco of een elektrische verwarming aanschaffen. Vooral als er zonnepanelen op het dak liggen dit is een slimme keuze, omdat je de woning verwarmd door middel van stroom en dus niet perse met aardgas.
Op onze zolder hebben we al een kleine elektrische verwarming staan en dit bevalt best wel goed. We hebben op zolder geen radiator, waardoor het hier in de winter toch wel wat fris is. En door het “kacheltje” even aan te zetten, wordt het snel een stuk warmer. Het nadeel is dat een elektrische verwarming nu best veel energie verbruikt. Wanneer we hem aanzetten dan is het maar voor korte duur. Gelukkig is dat vaak voldoende om de ruimte toch aangenaam te laten aanvoelen.
Naast dat een elektrische verwarming een woning snel verwarmd ben ik erachter gekomen dat het nog meer voordelen heeft.
- Het verbruikt (bijna) niets wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen zou hebben.
- Elektrische verwarmingssystemen zijn eenvoudig te installeren.
- Iedere ruimte zou afzonderlijk van elkaar verwarmd kunnen worden. Op deze manier ga je zuinig met energie om.
- Elektrische verwarmingssystemen hebben geen filters of leidingen die regelmatig onderhouden of gereinigd dienen te worden. Hierdoor heb je minder onderhoudskosten.
- Een schoorsteen, rookkanalen en andere brandstofleidingen zijn niet noodzakelijk.
- Er ontstaat geen schadelijke uitstoot als koolstofmonoxide en stikstofexiden. (Dit vind ik een heel fijn idee!)
- Het is beter voor het milieu, omdat het geen schadelijke stoffen uitstoot.
- Minder risico op brand en explosies, omdat er bij een elektrische verwarming geen gebruik wordt gemaakt van open vlammen of brandbare stoffen.
Tegenwoordig zijn er zelfs elektrische verwarmingen die gemaakt zijn van speciale materialen en technologieën, waardoor ze nog beter kunnen verwarmen en zuiniger zijn. Zo schakelen de eersteklas elektrische verwarming van Aterno zichzelf uit wanneer je bijvoorbeeld een raam open zet of verwarmen ze alleen de ruimte waar je je op dat moment bevindt.
Echter zijn er nog wel een paar punten waar je rekening mee dient te houden wanneer je over wilt stappen op een elektrische verwarmingssysteem. Zo is het belangrijk om te weten wat het rendement van de zonnepanelen is. Energieprijzen kunnen namelijk ook oplopen en wanneer de zonnepanelen te weinig energie opwekken, kunnen er alsnog hoge kosten ontstaan.
Verder is het goed om te kijken of de woning op bepaalde plekken beter geïsoleerd kan worden. Op deze manier houdt je je woning namelijk ook beter warm. Dit is natuurlijk ook aan te raden wanneer je de woning op aardgas verwarmd.
Vooral nu onze woning zonnepanelen krijg is een elektrische verwarming een logische investering, maar wat ik vooral erg belangrijk vind is een veilige leefomgeving. Geen risico op uitstoot van gevaarlijke gassen. Daarnaast vind ik wooncomfort ook erg belangrijk. Tijdens de wintermaanden waren we vooral bezig met het zo min mogelijk aan doen van de verwarming, waardoor het af en toe net iets te koud was in huis. Een elektrische verwarming is dan ook een hele fijn toevoeging tijdens de koude maanden van het jaar.